2022年7月2日程新跃 教授线上学术报告
上传时间:2022-06-28 作者: 浏览次数:28

报告题目Some volume comparison theorems in Finsler geometry

:程新跃 教授 (重庆师范大学)

报告时间20227月2日 16:00-17:30

报告地点:Zoom会议ID832 6369 5333  密码:20220607

报告摘要In this talk, we firstly introduce some important progresses on the studies of volume comparison theorems in Finsler geometry. Then we establish a relative volume comparison of Bishop-Gromov type on forward complete Finsler manifolds. As the applications, we establish some important inequalities on Finsler manifolds with the weighted Ricci curvature bounded below. Concretely, we obtain an upper bound for volumes of the Finsler manifolds. Besides, when the S-curvature is bounded on the whole manifold, we obtain a theorem of Bonnet-Myers type on Finsler manifolds.

报告人简介

程新跃,重庆师范大学数学科学学院二级教授,博士生导师;重庆市学术技术带头人。研究领域为整体微分几何及几何分析,主要研究方向包括黎曼-芬斯勒几何、流形上的几何与分析。已在J. London Math. Soc., Israel J. Math., Sci. China Math.等重要国际学术刊物发表论文90余篇;由德国Springer出版公司和科学出版社联合出版英文学术专著一部。先后主持多项国家自然科学基金项目;主持欧盟Erasmus项目一项;作为主要研究人员先后参与国家自然科学基金重大专项项目、科技部“中国-匈牙利政府间科技合作项目”、欧盟第七框架项目各一项。作为项目负责人获得重庆市自然科学奖二等奖一项。